Quantcast
Channel: Et liv å leve
Viewing all articles
Browse latest Browse all 87

Stress kan komme av mye forskjellig.

$
0
0
Vi har både en ytre og indre stress.
Ytre stress kan være mye forskjellig, som omverdens krav på prestasjoner, tidsmangel sterke lyder, ubehagelige opplevelser og overdriven fysisk trening.
Indre stress kan være bakterie- og virusinfeksjoner, sykdommer, giftige kjemikalier og tungmetaller som bivirkning fra legemidler.
Det kan også være negative tankemønstre og følelser.
Jeg leser fremdeles Sanna Ehdin Anandalas bok "Nya sjalvlakende manniskan". Det er en bok som inspirerer og som vekker mange tanker. Under mine år som kronisk syk er det hennes bøker som virkelig tar opp hvordan man kan styrke sin helse på mange områder. De attføringssenter jeg har vært på har hatt mye bra, men Sanna Ehdins bøker gir likevel mere kunnskaper og tanker.

Jeg har gjennom mange år hatt en rad aha-opplevelser og det har vært på områder jeg ikke forventet.
Min lege gjorde meg oppmerksom på min vinterdepresjon for flere år siden. Da jeg fikk opp øynene  det kjøpte vi en lyseterapilampe og den er fin. Jeg fikk også en stor aha-opplevelse når vi reiste til Alanya i desember for en del del år siden. Jeg følte meg, som jeg pleier å gjøre på sommeren, i bedre form etter er par dager. Vi hadde hatt gråvær i flere uker, noe som gjorde at jeg fikk vondt i øynene de første dager. Hvis man har vært i et mørkt rom lenge, da gjør det vondt i øynene når en kommer inn i et lyst rom.
Når Fedon Lindberg begynte å snakke om at ikke alle tåler raske karbohydrater i maten, fikk jeg også en aha-opplevelse. Jeg hadde begynt å undre meg over om det var noe i maten som ikke var bra for meg.
Det samme er det når jeg leste Sveriges største helseblogg kostdoktorn.se .
Han skrev blant annet om D-vitaminer og forskning på det her området. Når jeg er bevisst over at jeg selv er svekket på vinteren valgte jeg å prøve D-vitamintilskudd, og det virker. Den svenske psykiateren Mats Humble har en forelesning om D-vitaminer, og den traff meg så bra at jeg har sett den flere ganger.
Når jeg fikk en Cpap som hjelper meg med å ikke få pusterom var også en aha-opplevelse allerede den første natten. Det var som at kroppen fikk en enorm ro, selv om jeg ikke innsett alvoret tidligere.
Når jeg til min overraskelse fikk vite jeg hadde hatt en skjult kronisk tannrotsbetennelse i mange år og at mange symptom forsvant når betennelsen og jekseln var vekk. Det var en stor befrielse og lettelse!
Når jeg nå også har begynt med en lite striktere lavkarbo, innebærer det en veldig god erfaring på mange plan.
På alle de her eksemplene har jeg innsett etterpå nå de har blitt behandlet, og følt på kropp og sjel den lettelse og befrielse det her er, at det må ha vært en stress for kroppen.
Når man er syk er det fort gjort å tenke på psykiske belastninger i fortiden, noe jeg selv undret meg over. Men vi består av både ånd og materie, og det viser livet meg om og om igjen.
Sanna Ehdin Anandala viser det her veldig tydelig i sine bøker.

Jeg fortsetter med hva hun har å si om stress.
Stress påvirker kroppen både kjemisk og fysiologisk. Alle reaksjoner reaksjoner innebærer en viss mengde stress, og både hjerte og hjerne tolker inntrykk og sender signaler som kroppen svarer på. For å få det å fungere trenger kroppen vitaminer og mineraler.

Jeg har tidiger blogget om stress og stressfaser og du finner et blogginnlegg her:
http://etlivaleve.blogspot.no/2011/12/kronisk-stress-i-et-helhetsperspektiv.html?spref=fb

Det kan altså være mange årsaker til kronisk stress, og jo lengre tid man lever i et stresstilstand, jo mere mangel på ernæring får man. Da er det ikke vanskelig å innse at man trenger ta inn mye ernæring i kroppen for å restituere seg.

Mangel eller ubalanse på ernæring påvirker oss også mentalt, og hvis det fortsetter kan det lede til psykiske problemer. Personer med forskjellige psykiske besvær har problem med fordøyelse av maten, og da påvirker det opptak av ernæring negativt. Den som lever under stress eller føler seg deprimert får vansker med å absorbere matens vitaminer, mineraler, spåremner og annen ernæring.
Det leder til en ond sirkel, og derfor er det viktig at helsevesenet integrerer ernæringsperspektivet for å kunne hjelpe mennesker tilbaks til en god helse.

Når vi opplever stress øker det nivå av stresshormoner (adrenalin, noradrenalin, og kortisol) for å få oss mere våkne og å møte trusselen. Hvis man har mangel på magnesium øker det skadene på hjerte-kar systemet, noe som stresser kroppen enda mere og skaper mere mangel på magnesium og da blir det vanskelig å håndtere stressen, noe som gjør enda mere mangel også videre. I perioder av stress kan man miste mer enn halve stressnivå.

Det her var et eksempel på hvordan stress kan gi oss helseproblemer. Hun gir flere eksempler på både fysiske og psykiske sykdommer der man har funnet ernæringsmangler. Det her gir meg mange tanker om hvordan man kan forbedre ulike behandlinger i helsevesenet. Spennende!

Stress kan med andre ord komme av mye forskjellig. Kroppen opplever stress uansett av hva, slik jeg oppfatter det. Derfor blir det et detektivarbeid å finne ut hva som trigger stressmotoren, for å snu sykdomstrenden. Derfor kan det bli veldig feil med å overselge en behandlingsform, og å tolke pasienten når hen sier behandling gjør en sykere. Derfor kan det bli veldig feil å tolke den syke med å ikke forstå at hode har forbindelse med kroppen, og at psyke og soma er 1!
Det kan være en stor tabbe, og derfor er det viktig å observe hva pasienten sier mer.
Det er viktig å spørre om hvordan den syke har det. Det ser alle. Men i hvilke situasjoner føler seg den syke bedre eller dårligere.
Et annet spørsmål som er meget viktig er Hva har du prøvd, for å få det bedre/å få bedre livskvalitet? Her kan man få mye interessant informasjon! På den måten får man en bedre og mere nyansert bilde av den pasienten.

Jeg har selv slitt med mye som ikke har kommet frem i utredning, og for hver ting som jeg har fått behandling for jo bedre aha-opplevelse når kroppen og sjelen har fått bedre ro.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 87